7 oktober 2016

Boekbeschrijvingen op alfabet

Zoals een adviesbureau betaamd, zijn we ook goed op de hoogte van de vakliteratuur. Jaarlijks zorgen we ervoor dat we de belangrijkste nieuwe werken in ons bezit krijgen en nieuwe ideeën evalueren en op bruikbaarheid toetsen. Van ieder boek dat we aan onze bibliotheek toevoegen maken we een kort verslag. U vindt de samenvattingen op deze pagina, gesorteerd op jaar van uitgave van het boek. Mocht u geïnteresseerd zijn in onze mening over een boek, maar de samenvatting niet op deze pagina kunnen vinden, laat het ons dan weten. Bekijk deze pagina gesorteerd op [alfabet|publicatiejaar].

The Tester’s Pocketbook

0956196200Sommige boeken vallen op door hun titel of de naam van de auteur. Dit boek valt op door het formaat: 10x18cm en nog geen 90 pagina’s. Toch is het wat de auteur betreft niet het formaat dat spannend is maar de inhoud. Het boek gaat in op de basis van wat testen testen maakt. Diverse stellingen en definities passeren de revue in een wat lijkt vlot geschreven tempo.

Paul Gerrard beschrijft in “The Tester’s Pocketbook” op een erg leuke manier hoe een testaanpak opgesteld kan worden aan de hand van 16 axioma’s. Deze axioma’s geven ons stof tot nadenken om helder voor de bril te krijgen wie de spelers zijn in het testtraject, welke prioriteiten te kiezen, hoe en wanneer te accepteren enzovoorts. Alhoewel Paul aangeeft dat dit boek ook geschikt is voor de beginnende tester, lijkt toch enige ervaring en kennis van testen een vereiste om de axioma’s goed te kunnen plaatsen.

Al met al een erg leuk en vlot geschreven praktisch boekje voor iedere testprofessional.

Paul Gerrard | 2009 | ISBN 0-956-19620-0 | Engels

Lees verder →

TMap Next Business Driven Test Management

9072194923Hoewel de meningen erover verdeeld zijn of de ‘actualisering’ van TMap in 2006 zinvol is geweest, is er met de publicatie van deze loot aan de TMap Next-stam niets mis. Omdat het boek voor een groot deel bestaat uit beknopte samenvattingen van eerdere teksten uit TMap Next voor resultaatgericht testen maar het aantal pagina’s beperkt is gehouden, is zowaar een leesbaar geheel ontstaan dat, onderschreven door de achterflap, precies tegemoet komt aan de behoefte van de doelgroep van TMap Next: testmanagers.

Het is wat onduidelijk waarom er voor deze uitdunning vijf auteurs nodig zijn geweest, maar in alle redelijkheid lijkt Sogeti er nu in geslaagd om met dit boek een eerbetoon aan het oorspronkelijke Testen volgens TMap te geven.

7 | Leo van der Aalst, Rob Baarda, Ewald Roodenrijs, Johan Vink en Ben Visser | 2008 | ISBN 90-72-19492-3 | Nederlands

Lees verder →

TMap Next in Scrum

9789075414585Het arsenaal aan TMap-boeken heeft er weer een nieuw lid bij. De inleiding begint hoopvol, hier wordt aangeven dat TMap Next inpasbaar is door de adaptieve en flexibele aanpak. Vervolgens worden kort en helder de begrippen ‘Lean’, ‘Agile’ en ‘Scrum’ beschreven. Bij de algemene visie van testen binnen Agile geven de auteurs duidelijk aan hoe het testen binnen Agile projecten afwijkt ten opzichte van traditionele (lees ‘waterval’) projecten. Het hart van het boek, TMap Next en Scrum, beschrijft op een heldere manier hoe het adaptieve TMap Next ingepast kan worden als integraal onderdeel van de Scrum aanpak. Hier krijgen ook alle fasen en activiteiten uit TMap Next hun plek binnen een Scrum project. In de laatste paragraaf wordt nog eens een visuele samenvatting gegeven hoe TMap Next te integreren is met Scrum. Samengevat een helder boekje. De inleiding heeft niets teveel gezegd, maar toch zal gedegen TMap- en Scrumkennis nodig zijn om alle beschreven aspecten in praktijk goed toe te passen.

6| Leo van der Aalst en Cecile Davis | 2012 | ISBN 978-90-75414-58-5 | Nederlands

Lees verder →

TMap Next voor resultaatgericht testen

9072194799Het staat buiten kijf dat het in 1995 ge­pu­bli­ceer­de Testen volgens TMap, of ‘TMap blauw’ in de volksmond, Neerlands bekendste test­mana­gement­boek is. Auteurs Martin Pol, Ruud Teu­nissen en Erik van Veenen­daal zijn er wereld­wijd bekend mee geworden. ‘Dat willen wij ook’ moeten mede­werkers van Sogeti, eigenaar van het handelsmerk ‘TMap’ gedacht hebben. Tien jaar na het oorspronkelijk succesnummer heeft Sogeti met een heel stel nieuwe auteurs een nieuwe versie uitgebracht en deze TMap Next gedoopt. De voorkant van het boek is duidelijk geïnspireerd, maar niet hetzelfde als, de oorspronkelijke TMap. En daar zit dan gelijk één van de problemen.

Het bekende ‘pijlermodel’ van TMap is omwille van een vernieuwde voorkant opzij gezet en is door een mooi maar volstrekt ondoorgrondelijk plaatje vervangen. Volgens dit plaatje is TMap Next nu ‘adaptief’ (zelfs een referentie naar het agile manifesto ontbreekt niet), beschrijft het een ‘gestructureerd testproces’ en is het ‘business driven’ (hoewel dit concept precies één bladzijde heeft gekregen). Voor de rest bestaat het boek vooral uit de oorspronkelijke concepten uit TMap blauw, met meer woorden, verhaaltjes, anekdotes en andere bladvulling beschreven. Elk van de auteurs heeft schijnbaar de gelegenheid te baat genomen om onderwerpen uit TMap blauw met eigen inzichten aan te vullen, hetgeen in TMap Next-termen een ‘complete gereedschapkist’ heet, voor elk wat wils dus.

Was TMap blauw al niet zo toegankelijk, ‘TMap grijs’ is als methodebeschrijving haast onbruikbaar geworden. Er worden wel degelijk enige verbeteringen doorgevoerd, zoals de aanpassing van het faseringsmodel met de testinfrastructuur nu als aparte, losstaande groep van deelactiviteiten en de vertaling van de term Classification Tree Method (een testspecificatietechniek van Daimler-Benz) in ‘datacombinatietest’. Voor het overige lijkt het toch meer een marketingtruuk van Sogeti om het TMap-heft in handen te krijgen.

8 | Tim Koomen, Leo van der Aalst, Bart Broekman en Michiel Vroon | 2006 | ISBN 90-72-19479-9 | Nederlands

Lees verder →

Toward Zero-Defect Programming

0201385953Bepleit het gefaseerd werken volgens het ‘Cleanroom Software Engineering’ principe, zoals dit bij IBM toegepast wordt op een uiterst toegankelijke wijze. De beschreven methode levert op den duur een vermindering van fouten in software op, tegen een gemiddeld zelfde of mindere inspanning.

Alan Stavely is docent aan de afdeling computerwetenschappen van New Mexico Tech en was voorheen freelance adviseur voor IBM Research en Hewlett-Packard Labs.

Alan M. Stavely | 1999 | ISBN 0-201-38595-3 | Engels

Lees verder →

Websites testen bij gebruikers

9013057669Dit handzame, 150 pagina’s tellend boekje is een voorbeeld van hoe het ook kan: bomvol tips en truuks, aanwijzingen, voorbeelden en handigheidjes met betrekking tot het testen van websites zonder de vaak onvermijdelijke bedrijfspropaganda of overdreven verkooppraat. En hoewel er zo links en rechts nog wel een afbeelding of schemaatje bij had gemogen, is dit praktijkgerichte boek over de bruikbaarheid van websites wat ons betreft het pareltje van 2008. Ook verfrissend is de insteek dat ‘het uitvoeren van een gebruikerstest niet moeilijk is’  en dat ‘het beter is om met een paar mensen te testen, dan helemaal niet.’ Kijk, dat begrijpen we.

Ben Vroom is eigenaar van Ben Vroom Usability en heeft een website waar hij met regelmaat op publiceert.

8 | Ben Vroom | 2008 | ISBN 90-13-05766-9 | Nederlands

Lees verder →