TMap Next voor resultaatgericht testen

9072194799Het staat buiten kijf dat het in 1995 ge­pu­bli­ceer­de Testen volgens TMap, of ‘TMap blauw’ in de volksmond, Neerlands bekendste test­mana­gement­boek is. Auteurs Martin Pol, Ruud Teu­nissen en Erik van Veenen­daal zijn er wereld­wijd bekend mee geworden. ‘Dat willen wij ook’ moeten mede­werkers van Sogeti, eigenaar van het handelsmerk ‘TMap’ gedacht hebben. Tien jaar na het oorspronkelijk succesnummer heeft Sogeti met een heel stel nieuwe auteurs een nieuwe versie uitgebracht en deze TMap Next gedoopt. De voorkant van het boek is duidelijk geïnspireerd, maar niet hetzelfde als, de oorspronkelijke TMap. En daar zit dan gelijk één van de problemen.

Het bekende ‘pijlermodel’ van TMap is omwille van een vernieuwde voorkant opzij gezet en is door een mooi maar volstrekt ondoorgrondelijk plaatje vervangen. Volgens dit plaatje is TMap Next nu ‘adaptief’ (zelfs een referentie naar het agile manifesto ontbreekt niet), beschrijft het een ‘gestructureerd testproces’ en is het ‘business driven’ (hoewel dit concept precies één bladzijde heeft gekregen). Voor de rest bestaat het boek vooral uit de oorspronkelijke concepten uit TMap blauw, met meer woorden, verhaaltjes, anekdotes en andere bladvulling beschreven. Elk van de auteurs heeft schijnbaar de gelegenheid te baat genomen om onderwerpen uit TMap blauw met eigen inzichten aan te vullen, hetgeen in TMap Next-termen een ‘complete gereedschapkist’ heet, voor elk wat wils dus.

Was TMap blauw al niet zo toegankelijk, ‘TMap grijs’ is als methodebeschrijving haast onbruikbaar geworden. Er worden wel degelijk enige verbeteringen doorgevoerd, zoals de aanpassing van het faseringsmodel met de testinfrastructuur nu als aparte, losstaande groep van deelactiviteiten en de vertaling van de term Classification Tree Method (een testspecificatietechniek van Daimler-Benz) in ‘datacombinatietest’. Voor het overige lijkt het toch meer een marketingtruuk van Sogeti om het TMap-heft in handen te krijgen.

8 | Tim Koomen, Leo van der Aalst, Bart Broekman en Michiel Vroon | 2006 | ISBN 90-72-19479-9 | Nederlands

Misschien ook interessant: